2015. október 30., péntek

Érdekességek 2. - Klisék a sorozatokban


(Kattints ide a többi ismertetőért)

Elkerülhetetlen, hogy ebben a nagy "gyárban" ne készüljenek nagyon hasonló sorozatok. Nem koppintásokról van szó, hanem klisékről, amelyek (szinte) minden jóra való sorozatba látható.
Kezdjük az alapokkal, szereplők:

1. Férfi főszereplő
Általában a férfi főszereplő gazdag, jó családból való, befolyásos és természetesen egy félisten külsejét örökölte, azonban emellé társul a szörnyű modor, arcátlanság, gúnyosság, önzőség. Mindig találnak rá okot, hogy most éppen miért lett ilyen a főszereplőnk: a You're Beautiful-ból annyira jól ismert Hwa Tae Kyung anyja önzősége miatt lett citromba harapott modora. Vagy a Master's Sun Jo Joong Won-ja a meghalt barátnője miatt kiállhatatlan.

De mindezek mellett megjelennek a színészpalánták is viszonzatlan szerelemmel a Full House-ban is.
Na De! van azért kivétel is, mint például a I Can Hear Your Voice cukorfalatja, aki igazándiból nem egy óriási cég örököse és nem is undorító a viselkedése, de a gyerekkori gyilkosság itt is megvan, bár ez még elmegy amellett, hogy Park Soo Ha hallja az emberek gondolatait.



2. Női főszereplő
Na itt már kicsit rafináltabbak, hiszen van két, azaz kétfajta szereplő típus.
a, Gondolom senkinek sem kell bemutatnom a Boys Over Flowers főhősnőjét Geum Jan Di-t? Na igen ő az egyik típusa! A 'beverek-egyet-ha-bántod-a-gyengébbet'. Tökéletesen tudnak feleselni a nagymenő chebolokkal. Hasonló karaktert láthatunk még a Healer-ben is a Park Min Young által megformázott Chae Young Shint.

b, Másik változatunk a kevésbé értelmes, szívét-lelkét beleadó légynek-se-ártó hölgyek. Oh Ha Ni a Playfull Kiss-ből, a tökéletes leírása az ilyen típusú lányoknak. A kis nebántsvirágoknak általában nem esik le semmi és ha nagy nehezen leesik nekik a tantusz kétségbe esnek és rohannak a jótevőjükhöz, hogy segítsen rajtuk.

Da ezért az is előfordul, hogy a nő kapja a gazdag szerepet, csakúgy mint Kang Hye Na a My Fair Lady-ből.



3. Angyalfiúk
Ők azok akik mindig vigyáznak a bunkóba szerelmes lányra de a végén mindig hoppon maradnak, általában azért mert későn kapcsoltak. Ők minden (tényleg minden) sorozatban ott vannak. Akár egy mindennapi életben játszódó doramában, mint a Marry Me Mary, ahol Kim Jae Wook játszotta a (gazdag) szőke herceget. Vagy egy természetfeletti elemekkel megspékelt sorozatban is mint a Master's Sun is lehetnek angyalfiúk. De akár egy kemény akció filmben is megfigyelhetünk egy halvány jóakarói vonalat is, erre példa a Gagnam Blues-ban Kim Jong Dae és Kang Sun hye kapcsolata.

Van hogy mindenki az angyalfiúnak adná a nőt, de sajnos azok mindig a 'sorsuk' után mennek, mint ahogy Kim Mi Young se maradt sokáig a jóképű, kedves, művelt Daniel Pitt mellett, hanem lelépett a kicsit se kedves Lee Gunnal a Fated to Love You-ban.



4. A gonosz második
Ha már van angyalfiú, akkor kell egy rossz karakter is a férfi részéről. Ezek a nők mindig tökéletesen néznek ki és ezt tudják is. Legalább annyira kibírhatatlanok mint maga a főhős, csak ezt általában titkolják. Az Orange Marmalade Jo A Ra-ja pontosan ez a személy. Gazdag, csinos és egy hárpia, valamint mindent megtenne, hogy elérje, hogy beleszeressen kiszemeltje.

De a Marry Me Mary Seo Jun-a se semmi, ha arról van szó, hogy vissza akarja-e szerezni szerelmét, aki elhagyta.
Előbb vagy utóbb azonban mindig találnak maguknak egy rendes srácot, így volt ez a Tomorrow Cantabile Jung Shi Won-jával is aki végül remek párost alkotott a fő mókamesterrel.


5. Báb-mozgató
Aki a háttérből mozgatja a szálakat, akár az áhított cél, akár az igaz szerelem útjába áll mindent megtesz, hogy megakadályozza azt. Ez a karakter lehet, egy apa is aki a cél útjába áll, erre tökéletes példa a City Hunter-ből ismert Lee Jin Pyo karaktere. A legjobb példa azonban a Hana Yori Dango ill. a Boys Over Flowers anyukája, aki a fiatalok szerelme ellen tesz meg mindent, fenyeget, veszteget, raboltat és hasonló szörnyű dolgokat csinál. Tetteire végül rádöbben és viszonya mindenkivel megjavul.


6. Funboy/Fungirl
Akik színt visznek a szürke szerelmi cívódásokba. Ők azok akiken mindig jókat nevetünk. Nem így van ez a Kang Min Hyuk által alakított Yeo Joon Hee-vel is a Heartstrings-ből, aki mindig éhes?

A Dream High 2-ben találkozhat egy fungirl-el Park Soon Dong karakterében. A kicsit ütődött, bohókás szereplők a legroszabb hangulatban is képesek minket mosolyra kényszeríteni.
Ott van (nagy kedvencem) Jerremy karaktere is a You're Beautiful-ban, ahol megmutatta nekünk Hong Ki, hogy ha kell tud ötévesként is viselkedni, amivel hatalmas könnyeket csalt a szemünkbe nevetés közben. De azért mindig megmutatják nekünk, hogy tudnak szívdöglesztőek is lenni.


7. Csendes támogató
Általában a nagymamák tárják fel a fiatalok előtt a világ igazságait, de van, hogy erre a szerepre egy életerős férfit szánnak csak úgy, mint az I Miss You-ban Kim Sung Ho szerepét, aki igaz nem lesz a szereplőkkel sokáig, de jelenléte szükséges, hogy a főszereplők megértsék az életet.

Van azonban, hogy nem egy nagymamit, hanem egy nagypapit küld az ég a szárnyit próbálgató gyerekeknek. Hát nem mondott igaz dolgokat Choi In Ha nagyapja a Pinoccio-ban?


8. Harc? Harc!
Talán a kultúra teszi, vagy csak a hányatott gyerekkor de minden pasi tökéletesen tud verekedni. Bármikor, bárkit le tudnak győzni, az se számít ha többen vannak, egyszerű!
Nem sorolnám most fel azokat amikben a főszereplő szétvág 10-15 embert egyszerre, inkább nézzük a kivételeket! (A címre kattintva láthatjátok a videót)
Amikor a nagy Gu Jun Pyo-t összeverik, hirtelen megérkezik a segítség a BOF-ban.
Egy igen érdekes(?)  filmben a Twenty-ben azonban szépen elporolják a főszereplőket.
És azért, hogy valami jót is lássunk, ha vámpírok is tudnak valamit a Blood-ban.

9.Zuhany!
Ha jól kiverekedték magukat, akkor utána irány a zuhany! Ez egy jó kis kifogás arra, hogy megmutassák a sztárok jól kidolgozott testét. Lee Min Ho is megmutatja feszes izmait a City Hunter egyik zuhanyzós jelenetében.

De Kim Jaejoong se szégyenkezhet a Spy-ban nyújtott teljesítményéért.

Bár ő, ha kell egy étterem közepén mutatja be nekünk, hogy érdemes megnéznünk a Triangle sorozatot


10. Kórház
Ha már össze vertünk néhány embert, le is zuhanyoztunk, akkor látogassunk el a kórházba, mert szerelmünket valószínűleg ott fogjuk megtalálni, mert minidig történnie kell valaminek.
Sajnos Pretty Men-ünk sem maradhat ki a szomorú eseményekből, hiszen az ő (most éppen) édesanyja kerül kórházba.
Nagyrészt aki kórházba kerül, annak kijár néhány nap lazulás, egy-két gipsz, némi emlékezet kiesés de arcukon sosincs vagy nagyon minimális sérülés van. Go Jun Pyo is megúszta egy részleges emlékezet vesztéssel.

Ha azt gondoltátok, hogy csak emberek feküdhetnek ágynak, hát nagyot tévedtetek, mert több száz éves űrlényünk is a kórházban kötött ki a You Came From The Stars keretein belül.


11. Telefon
Ti még nem gondolkoztatok el azon, hogy miért kell a legszegényebb szereplőnek a legújabb Samsung modell? (A Samsung az egyik legdrágább márka Koreában)
A nagyon-nagyon szegény Cha Eun Sang is a legújabb mobillal tengeti mindennapjait a The Heirs-ben.

De azért van olyan, aki még így se tudja, hogyan kell helyesen használni a készüléket csak úgy, mint  Kabg Ma Roo a The Innocent Man-ban.


12. Tárgyak
Minden doramában van valami amit megjegyzünk. Egy kis tárgy amit ha meglátunk rögtön beugrik a sorozat.
(BOF, High School-Love On, She's So Lovable, Master's Sun, Dream High, You're Beautiful, Love Rain, The Heirs)

De van úgy is, hogy egy couple gyűrű is feltűnik a Love Rain környékén


Na meg persze a plüssállatok! Bár kicsit furcsák a csatos malac-nyulak a You're Beautiful-ban.


13. Alkohol
Kijelentem, nem a középiskolai doramákról beszélek!
Valaki a dorama folyamán biztosan lerészegedik és furcsaságokat csinál, valakinek haza kell vinnie (és persze mindig a háton vagy kézben kell cipelni a lányokat)
Lee Min Ho se tehetett mást a Personal Taste-ben


Ugye mindenki egy ilyet várna....

De mi van akkor ha ilyet kap? A Producerek megmutatják, hogy mit tehet velünk az alkohol.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése